Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

Welke spreidingsmaten kan je meten bij een ordinale variabele?

0 leuk 0 niet-leuks
Bij het antwoord op verwerkingsopdracht 2.6.5 staat dat bij ordinale variabele de mediaan en modus berekend kunnen worden. Bij het antwoord op verwerkingsopdracht 2.6.6 staat dat er geen spreidingsmaten voor nominale en ordinale variabele berekend kunnen worden. Echter, de IQR moet toch kunnen aangezien bij een ordinale variabele de mediaan berekend kan worden?
gevraagd 20 november 2016 in (Digitale) werkboeken door Eveline de Beer (650 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Goede vraag, en ik snap waarom dit logisch lijkt. Echter, de berekening van de IQR vereist precies dat: een berekening. Met ordinale variabelen kan echter niet worden gerekend. De mediaan is simpelweg de middelste waarde, dus dit vereist alleen ordening van de variabelen. Je kunt inderdaad zelfs Q1 en Q3 berekenen. Maar - je kunt Q3 niet van Q1 aftrekken, want dat zou vereisen dat je weet hoe 'ver' ze van elkaar afliggen, en dat is nu net niet zo bij ordinale variabelen. Je kunt alleen meetwaarden van intervalvariabelen bij elkaar optellen en aftrekken. Omdat je Q3 niet van Q1 kunt aftrekken kun je de IQR niet berekenen.

beantwoord 21 november 2016 door gjp (69,380 punten)
...