Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

Moeten we bij de vraag over het effect van multiple testing op type 2 fouten vanuit gaan dat er al gecorrigeerd werd via FDRC?

0 leuk 0 niet-leuks
In de cursus vinden we terug dat er bij multiple testing dmv False Detection Rate Control de p-waarden gecorrigeerd worden zodat de alpha van de globale studie 5% blijft en de type 1 fout dus ook 5% blijft. In die gevallen stijgt wel de kans op een type 2 fout. Mogen we er bij bovenstaande vraag (oefententamen) vanuit gaan dat deze correctie werd doorgevoerd? Anders begrijp ik ook niet goed waarom de onderzoeker met slechts één p-waarde een hogere kans heeft op een type 2 fout.
gevraagd 3 januari 2017 in Inleiding Data Analyse (IDA) door patriciamenten (750 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Er wordt niet gesproken over correctie, en dit zou relevante informatie zijn. Gegeven dat er meerdere manieren zijn waarop gecorrigeerd kan worden, waar FDRC er maar eentje van is, kun je er niet vanuitgaan dat FDRC is toegepast. Of dat een andere methode is toegepast: er wordt immers niets gemeld over correctie voor multiple testing. Je kunt er dus vanuit gaan dat er niet is gecorrigeerd.

Ik zou zeggen, denk nog eens goed na over de vraag, en als je er niet uitkomt, stel dan een nieuwe vraag hier op de site.
beantwoord 5 januari 2017 door gjp (70,820 punten)
OK, dank je wel. Ik heb de vraag in het oefententamen opnieuw bekeken en blijkbaar is het toch zo dat de onderzoeker met de meerdere p-waarden de grootste kans heeft op minstens een type-2 fout. Dan vervalt mijn vraag, en begrijp ik het wel. Ik had het antwoord blijkbaar verkeerd gelezen. Sorry daarvoor.
...