Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

Vraag 4 van thema 4.1, is dit een hypothese die je vooraf stelt? Of is dit een manipulatiecheck voor de effectiviteit van de interventie?

0 leuk 0 niet-leuks
Ik snap niet zo goed of dit nu een vooraf gestelde hypothese was? Of dat er manipulatiechecks zijn uitgevoerd of de randomisatie is gelukt?

Als dit een hypothese was, hoe was deze geformuleerd?

Als dit geen hypothese was, valt dit dan onder manipulatiecheck of onder een ander kopje in een APA verslag.
gevraagd 1 mei 2017 in Experimenteel Onderzoek (PB0402 en S05281) door Danielle851886880 (940 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een manipulatiecheck valt niet onder het stelsel van hypothesen. In de inleiding zal het daarom ook niet aangekondigd worden. De manipulatiecheck wordt wel van tevoren bedacht, en in de methode bij 'analyse' beschreven. De manipulatiecheck kun je meer zien als een noodzakelijk zijspoor. De manipulatiecheck helpt om te evalueren in hoeverre de resultaten van het experiment mogen worden geinterpreteerd 'as intended', of dat de experimentele manipulatie niet gewerkt heeft zoals bedoeld.
beantwoord 2 mei 2017 door Ron Pat-El (45,240 punten)
Heel erg bedankt voor het antwoord. Echter, mijn vraag was of dit nou een hypothese was OF een manipulatiecheck? I weet dat een manipulatiecheck niet bij de hypotheses thuis hoort.

En hoe werd deze vraag van tevoren geformuleerd ? Hoe zag de verwoording van deze hypothese OF manipulatiecheck eruit?
...