Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

Kun je een R square change van .000 hebben, of heb ik iets fouts gedaan in de analyse?

0 leuk 0 niet-leuks

Hoi Allen,

Ik heb een regressiemodel met 3 modellen (eerste model alleen controlevariabelen, tweede model met de onafhankelijke variabele erbij en het derde model met een interactie effect erbij). Nu zegt SPSS dat de R square change .000 is. Kan dit wel? De onafhankelijke variabele zelf is ook niet significant, kan dit de reden zijn dat de R square change .000 is? Zie onderstaande tabel

gevraagd 4 juni 2017 in Multivariate statistiek door ferdie1 (160 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
De R square is nergens 0 - hij is .073 en blijft die waarde houden. De variabelen die je in modellen 2 en 3 toevoegt verklaren dus niets in de afhankelijke variabele dat niet al wordt verklaard door de variabele(n) in model 1.

Verder is het lastig iets te zeggen op basis van deze tabel - je zou een correlatietabel moeten inspecteren, om te kijken of er misschien extreme multicollineariteit is. Maar als de variabelen in modellen 2 en 3 ook niet correleren met je afhankelijke variabele, dan kan het ook goed zijn dat ze niets toevoegen in de regressie-analyse.
beantwoord 5 juni 2017 door gjp (70,920 punten)
...