Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

Type 1 fout.

0 leuk 0 niet-leuks

Een onderzoeker vindt in een steekproef van 100 deelnemers een correlatie van r = .23. De bijbehorende p-waarde is p = .02.

Wat betekent dit?

a Als de nulhypothese waar is, is de kans op een correlatie van .23 of extremer gelijk aan 2%.

b Als de nulhypothese waar is, is de kans op een type 1-fout gelijk aan 2%.

Kun je me uitleggen waarom dit A is? Ik begrijp niet helemaal waarom B fout is.

Bedankt alvast!

.

gevraagd 30 juni 2017 in Inleiding Data Analyse (IDA) door Dee1312 (350 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
De kans op een Type 1-fout is gelijk aan alpha: die is meestal .05. De kans op een Type 1-fout is niet gelijk aan de gevonden $p$-waarde, en hier ook niet van afhankelijk: de kans op een Type 1-fout staat vast voordat de studie start.
beantwoord 30 juni 2017 door gjp (69,180 punten)
Dat begrijp ik wel. De alpha wordt hier niet vermeldt. Moet ik er gewoon vanuit gaan dat de alpha dan .05 is? Dus 5 procent? Ik had de vraag overigens wel goed, was alleen even benieuwd waarom B niet goed was :)

Ik begrijp het nu! Ik las het net in studietaak 4.5.

Bedankt voor je snelle reactie :)
Ja, alpha is altijd .05, oftewel 5%, als die niet wordt vermeld! Hij is eigenlijk sowieso bijna altijd .05 - mensen kiezen bijna nooit een andere waarde.
...