Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

Wanneer noem je missing values systematisch?

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb onderzoek gedaan naar de ziekte-impact, angst- en depressieklachten en stress. In mijn data zijn veel missing values op de constructen ziekte-impact en ook een aantal bij stress. Deze respondenten hebben in zijn geheel de vragen over de ziekte-impact of over zowel stress als ziekte-impact niet ingevuld.

Ik heb veel respondenten: 427 in totaal, waarvan 352 respondenten de vragen over ziekte-impact hebben ingevuld (352 is dus ook het aantal respondenten dat de vragenlijst volledig heeft ingevuld). Veel respondenten dus, dat is fijn, maar een groot percentage dat een deel van de vragenlijst niet heeft ingevuld (17,6%). Uit een andere post begreep ik dat een ongeschreven regel is dat bij > 5% deze missing values als systematisch wordt gezien. Geldt dat ook voor mijn dataset, of is dat als er van allerlei items > 5% mist?
gevraagd 30 juni 2017 in Psychologisch Survey (PS) door MdBoer (310 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het is m.i. het beste om respondenten die hele vragenlijsten niet hebben ingevuld meteen eruit halen.
beantwoord 30 juni 2017 door Rolf van Geel (10,740 punten)
...