Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

over density plots; bij figuur 2.2.10 word beschreven dat de totale dichtheid 1 is, hoe kan de maximale dichtheid van het derde figuur dan 1,6 zijn?

0 leuk 0 niet-leuks

bij figuur 2.2.10 staat de volgende uitleg:

"Bij een hele ‘brede’ variabele, zoals leeftijd (die immers van 0 0 tot 99 99 loopt), is de maximale dichtheid relatief laag; de totale dichtheid van 1 moet immers over een hoop getallen worden verdeeld. Bij een smallere schaalverdeling wordt de maximale dichtheid al wat hoger: in het derde plotje in het voorbeeld hierboven is de maximale dichtheid ongeveer 1.6"

ik begrijp dat de totale oppervlakte 1 is, maar hoe kan een maximale dichtheid dan 1,6 zijn? als de breedte van de density plot van -1 naar 3 is (dus 4 breed) en de density plot lijn niet hoger komt dan 0,4 in het desbetreffende grafiek.

gevraagd 30 november 2017 in Inleiding Data Analyse (IDA) door Amanda Bax (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een uitstekende vraag. Het antwoord is intuitief te begrijpen door het plotje in allemaal vierkantjes te verdelen, bijvoorbeeld met een oppervlakte van van .01 (dus .1 breed en .1 hoog). Daarvan kun je er dan ongeveer 16 opstapelen in dat hoogste punt met die maximale dichtheid. Dan heb je dus 16 blokjes, elk met een oppervlakte van .01, dus samen .16. De rest van de densityplot is dan dus 1 - .16 = .84 blokjes groot.

(dit klopt natuurlijk niet helemaal exact als je het zou gaan uitproberen, maar het gaat om het idee :-))
beantwoord 4 december 2017 door gjp (67,020 punten)
Dank je wel Gjalt-Jorn, Helder antwoord en dit begrijp ik ook erg goed. Wat bij mij de verwarring heeft gebracht is dat als je de Y-as moet aanhouden de densityplot tot waarde 0.4 komt. Klopt het dat er een 2e Y-as zou moeten zijn met de density waardes?

Ik strugel ook met het zinnetje "....is de maximale dichtheid ongeveer 1.6". 

Als ik de uitleg goed begrijp had daar dus niet 1.6 moeten staan maar 0.16?

Ik liep hier ook tegenaan. En het is nu 2019! Zelfde vraag ook gesteld, maar nog geen antwoord ontvangen. Ook ik concludeer nu uit het antwoord van GJP dat de waarde foutief in de reader staat; moet blijkbaar niet 1,6 maar 0,16 zijn. Dat scheelt nogal wat.

@GJP: het zou fijn zijn als de reader wordt bijgewerkt.

groet Ilse

Sorry, die opmerking had ik gemist.

De uitleg in het materiaal en de uitleg hierboven kloppen allebei.

Als de max dichtheid 1.6 is, dan weet je nog niets over de breedte.

Als de breedte (hoeveel van de x-as die hoogte van 1.6 heeft) heel klein is, bijvoorbeeld .1, dan is de totale dichtheid die je krijgt dus .1 keer 1.6 = .16. Dan houd je dus nog .84 over aan 'dichtheid om te vergeven' in de rest van de density plot.

Het gaat om de oppervlakte van de densityplot, die is 1. Je kunt dus prima een densityplot hebben met een maximale dichtheid van 100.

Alleen, de breedte van die piek kan dan maximaal .01 zijn (want .1 * 100 = 1).

Als de maximale density .001 is, dan kan de X-as van 0 tot 1000 lopen (want .001 * 1000 = 1).

...