Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

Hoe werkt inhoudsvaliditeit?

0 leuk 0 niet-leuks

Stel je voor dat je een onderzoek doet naar 'coping' en daarbij bijvoorbeeld drie vragenlijsten onderzoekt (bijv. UCL, CISS-NL en CERQ). Uit literatuuronderzoek blijkt bijvoorbeeld dat coping uit het volgende bestaat, namelijk: Taakgerichte coping (T), Emotiegerichte coping (E) en Vermijdingsgerichte coping (V) en zowel uit cognitief- als gedragsgericht. De CERQ geeft aan alleen de cognitieve kant te meten. 

Is dan de inhoudsvaliditeit laag (of lager), omdat dat niet coping omvat zoals dat in de literatuur is omschreven? Of kun je dan stellen dat de inhoudsvaliditeit goed is, omdat de vragenlijst aangeeft alleen de cognitieve kant te meten? Bij beide ervan uitgaande dat de CERQ wel T, E, V en cognitief juist weergeeft. 

gevraagd 9 januari 2018 in Psychologisch Survey (PS) door 851861522 (1,430 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Ik zou zeggen dat dan inderdaad het gehele domein van coping niet voldoende is afgedekt.

MvG, Rolf
beantwoord 10 januari 2018 door Rolf van Geel (10,360 punten)
...