Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

Hoeveel variatie wordt er verklaart a.d.v. een correlatie (oefentententamen 2)

0 leuk 0 niet-leuks

Vraag 58 is: Een onderzoekster vindt een correlatie tussen twee variabelen, schoolprestaties en eigen-effectiviteit, van 0.18. Hoeveel variatie verklaart eigen-effectiviteit van schoolprestaties?

A 82%

B 3.24%

Het juiste antwoord moet B zijn, maar wat is de uitleg hierbij? Ik kom niet verder dan dat de correlatie hetzelfde is als R, en de variantie kleiner dan de variatie.

gevraagd 12 september 2018 in Inleiding Data Analyse (IDA) door studenteou (1,040 punten)
bewerkt 12 september 2018 door studenteou

1 Antwoord

2 leuk 0 niet-leuks

De correlatieanalyse vergelijkt de variaties van twee variabelen gemeten op interval- of rationiveau. De correlatiecoëfficiënt (R) is een maat voor het gezamenlijk variëren van twee variabelen. Het kwadraat van de correlatiecoëfficiënt (R²) geeft aan welk gedeelte van de variatie in de ene variabele door de andere wordt verklaard (ook wel verklaarde variantie). Het kwadraat van 0,18 = 0,0324 = 3,24%.

beantwoord 9 januari 2019 door sabu00 (240 punten)
...