Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

33.1 Welke stelling is juist? a/b

0 leuk 0 niet-leuks

Hallo,

In het 2e proeftentamen kom ik deze vraag tegen;

33.1 Welke stelling is juist? 

a Om te weten of twee variabelen samenhangen is een observationeel design nodig. 

b Om te weten of de ene variabele invloed heeft op de andere variabele is een experimenteel design nodig.

Nu staat in de cursus

observationeel design is een design waarbij twee of meer variabelen worden gemeten. Als er meerdere variabelen worden gemeten, is het mogelijk om het verband tussen die variabelen te analyseren om te kijken of ze samenhangen

maar er staat ook;

Een experimenteel design, of simpelweg experiment, is nodig om conclusies te trekken over de vraag of variabelen elkaar beïnvloeden: met andere woorden, of er een causaal verband bestaat.

Ik kan niet tot een goede conclusie komen, een tip is welkom.

gevraagd 11 januari 2019 in Inleiding Data Analyse (IDA) door christiaan joustra (160 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De truc is om bij het woord 'nodig' stil te staan. Dus bij (a) zou ik zeggen dat de stelling niet juist is omdat het niet 'nodig' is om een observationeel design te hebben. Je kunt een simpele samenhang ook in andere designs ontdekken. Stelling (b) daarentegen draagt deze ambiguiteit niet. Causaliteit is enkel in zeer beperkte designs evalueerbaar, dus daar is een experimenteel design 'nodig'.
beantwoord 11 januari 2019 door Ron Pat-El (45,000 punten)
...