Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

Interpreteren positieve en negatieve correlatie rotated factor matrix

0 leuk 0 niet-leuks

Hallo, 

Als ik een rotated factor matrix als output in spss heb, hoe interpreteer ik dan welk component het beste bij een vraag past als ik een negatieve én een positieve correlatie heb bij twee verschillende componenten.
Dus zoals te zien in in onderstaand voorbeeld. Wat doe ik met het gegeven dat bij component 3 een negatieve correlatie staan? 
 

Component

Vraag 3

,855

-,789

gevraagd 15 mei 2019 in Inleiding Data Analyse (IDA) door christiaan joustra (160 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Postief of negatief maakt niet uit; de hoogte van de lading is enkel van belang. Negatief betekent slechts dat het item negatief met de factor of de component geassocieerd is, dus dat het laag is als de score op de totale schaal hoog is.

In dit geval is er dan sprake van een zeer hoge kruislading; het item is zeer hoog indicatief voor beide constructen (in positieve richting voor comp 1 en negatieve richting voor comp 3). Dit betekent dat het item niet kan discrimineren tussen comp1 en comp3, waardoor het item niet informatief is (geen divergente validiteit).
beantwoord 15 mei 2019 door Ron Pat-El (49,020 punten)
...