Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

Wat is een fixatiebias? Inleiding data analyse, digitaal werkboek bij 2.1 en 3.1

0 leuk 0 niet-leuks
gevraagd 17 mei 2019 in (Digitale) werkboeken door Esmee (280 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Fixatiebias is het verschil tussen fixatietijden voor twee categorieen stimuli. Als deelnemers langer fixeren op een van de twee categorieen, dan is die fixatiebias hoger of lager dan 0 (en is er dus fixatiebias).

Als je bijvoorbeeld langer fixeert op boze gezichten dan op neutrale gezichten, dan zijn de fixatietijden voor die eerste categorie stimuli langer. Als je de fixatietijden voor de tweede (neutrale) categorie hier vanaf trekt, krijg je dus een positieve score voor de fixatiebias, die uitdrukt dat mensen in hun fixatiepatronen een bias hebben voor de eerste categorie stimuli (boze gezichten, in dit geval).

(Ik neem aan dat je de inleiding bij Thema 1 hebt bestudeerd - als je dat nog niet hebt gedaan, dan is dat een goed startpunt.)

beantwoord 20 mei 2019 door gjp (70,220 punten)
Helder, bedankt voor de goede uitleg!
...