Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

betrouwbaarheidsinterval

0 leuk 0 niet-leuks

Hallo, 

In 2.4 kom ik volgende tegen en ik weet niet goed hoe ik beide inzichten kan combineren:

 "Die accuraatheid zit in de breedte van het interval: brede intervallen (bijvoorbeeld uit kleine steekproeven) zijn weinig accuraat."

en een beetje verder:

"Hoe hoger de betrouwbaarheid, hoe breder het interval wordt. "

Verhoogt accuraatheid dan niet de betrouwbaarheid?

Alvast bedankt voor de hulp.

Vriendelijke groeten,

Vincent

gevraagd 27 oktober 2019 in Inleiding Data Analyse (IDA) door vibe (160 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Betrouwbaarheid en accuraatheid zijn niet hetzelfde, en ze hangen inderdaad omgekeerd samen.

Accuraatheid gaat over hoe precies je iets kunt schatten. In de context van betrouwbaarheidsintervallen is accuraatheid dus te beschouwen al een synoniem voor 'nauwheid' van het interval, oftewel de precisie van je uitspraak. Een betrouwbaarheidsinterval van 5.1 tot 5.3 is accurater dan een betrouwbaarheidsinterval van 5.1 tot 8.2.

Betrouwbaarheid gaat over hoe zeker je bent van je uitspraak. In de context van betrouwbaarheidsintervallen, wat altijd uitspraken over kansen zijn, en dus altijd uitspraken met een bepaalde mate van onzekerheid zijn, geldt dat hoe groter de kans dat de populatiewaarde in het interval ligt, hoe hoger de betrouwbaarheid. Die kans wordt groter naarmate het interval breder is. Een betrouwbaarheidsinterval van 99% is betrouwbaarder dan een betrouwbaarheidsinterval van 95%, maar ook breder.

Je wil het liefste zowel hoge betrouwbaarheid als hoge accuraatheid. Dat kun je realiseren door een hoge betrouwbaarheid voor je betrouwbaarheidsinterval te kiezen (dus, liever 99% dan 95%, en liever 99.99% dan 99%), en vervolgens als je de studie planned, je steekproefomvang zo te kiezen dat het betrouwbaarheidsinterval toch voldoende accuraat (smal) wordt.

Hoe groter de steekproefomvang, hoe smaller het betrouwbaarheidsinterval, dus je kunt altijd compenseren voor bredere intervallen door hogere betrouwbaarheid door ook de steekproefomvang te vergroten.

beantwoord 28 oktober 2019 door gjp (69,380 punten)
...