Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

Kunnen we bij een MRA wel spreken van invloed?

0 leuk 0 niet-leuks
In de suggesties voor onderzoeksvragen in de casus 'werk en psychische gezondheid' zijn er veel vragen die spreken over 'invloed' van de onafhankelijke op de afhankelijke variabelen. Bijvoorbeeld: de invloed van werkdruk, autonomie en sociale steun op bevlogenheid.

Dit toetsen we met een MRA, waarbij we de correlatie bepalen tussen de verschillende factoren. Echter; bij correlatie kunnen we toch niet spreken van invloed? In de casus over hechting en alcoholgebruik begrijp ik de veronderstelling van causaliteit, want hechting vind (meestal) eerder plaats in een leven dan alcoholgebruik. Bij bijvoorbeeld werkdruk en bevlogenheid zie ik dat anders. Meer bevlogenheid kan namelijk ook maken dat iemand een hoge werkdruk aankan/opzoekt. Waarom kan hier toch van invloed van werkdruk op bevlogenheid gesproken worden? En: wanneer ik hierover schrijf, mag ik de begrippen samenhang en invloed door elkaar gebruiken of moet ik hier strikt onderscheid in maken?
gevraagd 25 januari in Cross-sectioneel Onderzoek (PB0802) door SanneC (300 punten)

Aub. inloggen or registreren om deze vraag te beantwoorden.

...