Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

Hoe maak ik de error bar chart zoals op g 464 van field

0 leuk 0 niet-leuks
Ondanks de uitleg in het boek van Field als ook diverse filmpjes op internet lukt het me niet om de error bars uit spss te krijgen zoals op pagina 464. Ik krijg steeds totaal andere vage streepjes en bolletjes te zien en zie gewoon niet hoe het moet. Het lukt ook niet om de cloak en no cloak allebei op de x as te zetten. Wat zijn nu de stappen die ik moet nemen om het wel te krijgen. Ik hoor het heel graag.
gevraagd 13 maart in Experimenteel Onderzoek (PB0402 en S05281) door ellen davids (390 punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Wel, en is een kort antwoord en een lang antwoord.

Het korte antwoord is "niet", en leidt ons gelijk naar het lange antwoord.

Je moet eigenlijk nooit zulke charts maken. Mensen interpreteren zulke plots vaak verkeerd, en ze verhullen belangrijke patronen in de data. Bar Charts kun je gebruiken voor een percentage, maar nooit voor een gemiddelde. Zie bijvoorbeeld https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.01666/full en vooral https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1002128 voor wat uitleg en alternatieven.

Dat tweede artikel linkt ook naar Excel templates om beter charts te maken.

Ik veronderstel dat je SPSS gebruikt; ik weet niet precies of SPSS goede charts kan maken, maar je kunt overwegen om in plaats van Excel te kijken naar jamovi (visueel, met een GUI) of R (superkrachtig, maar met commando's die je intypt, en niet iedereen vindt dat fijn).
beantwoord 17 maart door gjp (68,790 punten)
0 leuk 0 niet-leuks
extra antwoord: Field gebruikt SPSS versie 26 in de vijfde editie, en een aantal R plugins (zie opening boek). Door de versieverschillen kunnen een aantal opties, zoals de error-bars niet in SPSS aanwezig zijn. Hier is helaas niets aan te doen, maar de error bars zijn ook niet noodzakelijk
beantwoord 2 april door Ron Pat-El (44,960 punten)
Dank voor de aanvulling, helder
...