Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

Moet een manipulatiecheck bij elk experiment (en elke manipulatie)?

0 leuk 0 niet-leuks
Ik ben bezig met de tentamencasus en zie in de beoordelingsformulier dat er 3 punten worden gegeven als "de statistische analyse voor de manipulatiecheck duidelijk is beschreven".

Maar moet een manipulatiecheck altijd? of alleen als er naar een attitude is gevraagd, of als de proefpersonen over het experiment worden gelogen?
gevraagd 21 maart in Experimenteel Onderzoek (PB0402 en S05281) door Lara Romero-Giron (200 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een manipulatiecheck is niet altijd nodig. Een manipulatiecheck dient om de operationalisatie te controleren. Een manipulatie is vaak erg gekunsteld, maar heeft als doel een psychologisch construct te manipuleren. De vraag is of de experimentele manipulatie een geslaagd manipulatie van dat construct was.

Als je negatief gemoed wilt manipuleren, en je gebruikt daarvoor een droevige film, dan wil je in de eerste plaats weten of 'droevige film' een adequaat instrument was om synoniem te zijn aan negatief gemoed.

Als er dus een les wordt ontworpen met een intentie (in deze les participeert men met elkaar), dan moet deze intentie zich ook voordoen; anders was de les geen goede operationalisatie
beantwoord 23 maart door Ron Pat-El (43,650 punten)
Dank je wel! Het is heel duidelijk
...