Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

Wat is het verschil tussen standaarddeviatie en standaardfout?

0 leuk 0 niet-leuks
gevraagd 13 mei 2020 in Inleiding Data Analyse (IDA) door Anne2020 (190 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De standaardfout is de standaarddeviatie van een steekproevenverdeling. Een standaardeviatie kan over elke verdeling gaan, dus ook over de verdeling van steekproefscores of de populatieverdeling. De standaarddeviatie van de steekproevenverdeling (dus de verdeling waar een getal, dat je berekent uit een steekproef, uit komt - de theoretische verdeling die je zou krijgen als je de steekproef oneindig vaak zou herhalen, en steeds de nieuwe uitkomst van die berekening toe zou voegen aan je verdeling) heet de standaardfout.

De standaarddeviatie die je in een steekproef berekent, dus de standaarddeviatie van je steekproefscores, komt dus uit een steekproevenverdeling. Die bevat alle mogelijke standaarddeviaties die je had kunnen vinden. Die verdeling heeft een verdelingsvorm, en een standaarddeviatie. Die heet de standaardfout.

De steekproevenverdeling van het gemiddelde heeft ook een standaardfout (en dus het gemiddelde); en de mediaan, en t-waarden, en correlaties, etc.
beantwoord 13 mei 2020 door gjp (70,820 punten)
...