Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

Mag je een Cronbach alpha gebruiken met true/false vragen?

0 leuk 0 niet-leuks
Hi! Voor mijn scriptie heb ik 10 vragen om kennis te meten. De antwoord mogelijkheden waren 'true', 'false' en 'don't know'.

Nu vraag ik mij af of ik voor deze vragen ook een cronbach alpha mag gebruiken omdat het geen schaal van 1 tot 3 of bijvoorbeeld 9 is, maar echt true of false?

Bij voorbaat dank:)
gevraagd 11 juni in Methodologie door shandv95 (190 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Ja dat mag. Strikt genomen moet hier de Kuder-Richardson (KR-20) voor gebruikt worden, een interne consistentiemaat voor dichtome data. Maar de KR20 is wiskundig equivalent aan de Cronbach's alpha. Dit betekent simpel gezegd dat de formules verschilllen, maar ze altijd tot exact dezelfde uitkomst komen. Daarom geeft SPSS volgens mij niet eens de optie om KR-20 te berekenen.
beantwoord 11 juni door Ron Pat-El (49,060 punten)
geselecteerd 11 juni door gjp
Beste Ron-Pat-El,

Bedankt voor uw reactie, dan houd ik die aan!:) Ik zie hem inderdaad niet ertussen staan, maar vernoem ik die test wel!:)
...