Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

Multilevel met herhaalde metingen: wat is het verschil tussen repeated en predictor?

0 leuk 0 niet-leuks

Beste docenten,

  1. Wat doet het commando /REPEATED in een mixed anova precies? Als ik het meetmoment meeneem achter dit commando, dan kan ik in de output zien wat de onderlinge samenhang tussen de meetmomenten is. Maar wat berekent SPSS nog meer met dit commando? Geeft het bij de fixed effects ook weer wat het effect is van de predictor (bijv. conditie) op de afhankelijke variabele over de tijd (meetmomenten) genomen?
  2. Als ik meetmoment nl. meeneem als interactie met de predictor conditie (parallel als in de oefenopdracht van thema 6.1 vraag 5) dan ga ik uit van een afhankelijkheid tussen de conditie en meetmoment. Betekent dit iets anders dan wanneer ik meetmoment opneem achter /REPEATED?

Ik zit hier al een tijdje over na te denken en kom er niet uit, ik heb beide analyses geprobeerd en er komen andere uitkomsten uit. Hopelijk kan iemand mij meer duidelijkheid verschaffen. :-).

Mvg,

Judi

gevraagd 26 oktober 2020 in Longitudinaal Onderzoek (PB1702) door jallemekinders (240 punten)
bewerkt 26 oktober 2020 door jallemekinders

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dag Judi,

Als je een model onderzoekt waarbij je nadrukkelijk geïnteresseerd bent in de effecten van TIJD (of METING) op de afhankelijke variabele dien je die expliciet op te geven bij fixed. Met REPEATED modelleer je alleen de correlaties tussen opeenvolgende metingen.

Als je een theoretisch model onderzoekt waarin "meetmoment" een centrale variabelen is, dien je die variabele (en eventuele interacties met die variabele) op te nemen bij FIXED.

MvG, Rolf
beantwoord 26 oktober 2020 door Rolf van Geel (10,900 punten)
...