Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In het boek van Andy Field wordt erg veel aandacht besteed aan de rationale achter de T-toets en F-toets. Dit wordt erg complex. In hoeveel detail moet je dit kennen? Ik kan de toetsen toepassen in SPSS, en kan de uitkomsten interpreteren, maar precies het idee achter de formules blijft abstract. Hetzelfde geldt voor de effect sizes, met alle formules en termen als SSr, SSt etc. Is het afdoende om te weten hoe je een effect size opvraagt en wat het je vertelt, of moet je ook precies weten wat het verhaal achter de formule is (dat het je iets verteld over de verhouding signaal/ruis, met de verschillende vormen van variantie)

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (460 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
In het OpenMensboek dat we nu schrijven gaan we zelf wat conceptueler in op de logica achter t-toets en ANOVA.

https://ou-books.gitlab.io/openmens/anova.htmll#de-logica-achter-anova

Het is wel belangrijk om deze logica te doorgronden; het vormt de basis van wat je precies doet en wat je precies dan mag concluderen op basis van zo'n toets.

Formules voor effect-sizes hoef je niet uit je hoofd te kennen. Snappen hoe een effect-size berekend wordt, en hoe dat anders is dan de toets waarover je een effect-size berekend is echt wel belangrijk. Dus probeer een conceptueel begrip te ontwikkelen, zonder dat je een diep-wiskundig begrip hoeft te hebben.
door (63.1k punten)
...