Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Klopt het dat je deze p-waarde van 0.052 niet mag afronden naar beneden en dat het daarom dus niet significant is (en de gemiddelden dus gelijk zijn?) Als er een p-waarde van 0.05 geweest was dan was het antwoord dus B geweest?
gerelateerd aan een antwoord op: Juiste antwoord dan toch A?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (230 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord

Dat klopt. Dat zou een beetje frauduleus zijn, omdat .05 niet sigifnicant is. Alles kleiner dan .05 is significant. Dus als je iets afrond en stelt p < .05 terwijl de p groter was dan of gelijk aan .05, dan presenteer je de data eigenlijk anders dan deze in werkelijkheid is.

P-waarden mag je wel afronden; dat is het probleem niet. De vraag is vooral of je bij het afronden nog wel 'eerlijk' bent over de p-waarde. Dus is p < .05 ook écht zo?

door (63.0k punten)
geselecteerd door
En om nog te reageren op de tweede vraag: een p-waarde van exact .05 is niet significant. Dit komt in de praktijk natuurlijk nooit voor (p-waarden zonder heeeeel veel decimalen zijn heel zeldzaam), maar mocht je toch een keer in die situatie zitten, dan weet je dat :-)
...