Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Dit antwoord maakt het geheel duidelijk, dank hiervoor. Er is bij mij nu echter onduidelijkheid ontstaan over wat ik precies onder publicationbias moet verstaan. Ik dacht dat publication bias puur betekende "de voorkeur voor het publiceren van studies met significante resultaten in plaats van studies met nul-resultaten". Ik had implicitiet geinterpreteerd dat het altijd om kwalitatief correcte studies gaat. Maar nu begrijp ik dat dat niet zo hoeft te zijn?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (220 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
"Bias" betekent een systematische verstoring (niet-systematische verstoringen worden vaak "error" of "fout" genoemd, bijvoorbeeld meetfout of steekproeffout, en zijn veel minder problematisch omdat ze gemiddeld 0 zijn en dus opgelost kunnen worden door (bijvoorbeeld) meerdere metingen te nemen of meerdere studies te doen, en dan de uitkomsten te aggregeren).

Publicatiebias is dus een systematische verstoring van publicaties. Zo'n verstoring kan allerlei oorzaken hebben en allerlei vormen aannemen: de definitie is gebaseerd op het gevolg, oftewel, op de bias die in de literatuur aanwezig is.

De term publicatiebias beschrijft dus het fenomeen dat je met de wetenschappelijke literatuur vaak geen "unbiased" schattingen van bijvoorbeeld effectgroottes kunt verkrijgen.

Echter - tegelijkertijd is de meest bekende en meest besproken oorzaak de vastgestelde neiging van journals om bijna alleen significante resultaten te bespreken. Deze specifieke vorm heet ook publication bias: maar het fenomeen publication bias kan dus ook ergens anders door komen.

Publication bias wordt meestal verkend door naar verdelingen van effect sizes te kijken met zogenaamde "funnel plots": https://en.wikipedia.org/wiki/Funnel_plot - als uit zo'n ding publication bias blijkt, weet je natuurlijk nooit of dat komt doordat journals niet-significante resultaten niet publiceren, of door een andere oorzaak.
door (77.8k punten)
geselecteerd door
...