Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Omdat randomisatie bij voldoende grote groepen resulteert in equivalente groepen, dacht ik dat alleen randomisatie voldoende was.

Maar in de stof staat ergens dat matching selectie van deelnemers is om te bereiken dat de deelnemers in alle condities gemiddeld genomen hetzelfde zijn, en dat dat bij een experiment belangrijk is.
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (160 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
We spreken van een experiment als er iets gevarieerd of gemanipuleerd wordt. Verder mogen we alleen spreken van een zuiver experiment als er randomisatie heeft plaatsgevonden.

Het idee achter randomisatie is inderdaad dat als je willekeurig deelnemers toewijst aan condities, de verschillen die aanwezig zijn in de verschillende groepen minder belangrijk worden omdat ze waarschijnlijk  in alle groepen aanwezig zijn. Dus zeggen we dan, dan zijn die verschillen niet zo'n probleem.

Je weet het echter nooit zeker, ook als je gebruik maakt van randomisatie kunnen er toevallig net een aantal aparte deelnemers (of juist enkel vrouwen of oude mensen) in een bepaalde conditie zitten. Mocht het voor je onderzoek belangrijk zijn dat deelnemers wel meer hetzelfde zijn, dan zijn daar bepaalde oplossingen voor zoals matching. Hierdoor zorg je ervoor dat er bijv. evenveel mannen als vrouwen in bepaalde condities zitten.
door (49.7k punten)
...