Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

 

Ik kan het bijgevoegde bestand Basis_s05261.sav niet openen, terwijl ik wel via het studienet versie 20 heb gedownload. Wanneer ik op het bestand klik krijg ik                                                           als reactie: toepassing is niet gevonden.
 
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (170 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Windows koppelt programma's aan bestanden aan de hand van de zogenaamde 'extensie', de karakters achter de laatste punt. Zo hebben Word 2003 bestanden de extensie .doc, bestanden van  Word 2007 en later de extensie .docx, SPSS output bestanden de extensie .spv, en SPSS databestanden de extensie .sav.

Deze melding van Windows impliceert dat Windows met de extensie .sav een programma heeft geassocieerd dat niet langer is geinstalleerd. Dit is een fout die iemand met verstand van computers voor je op kan lossen.

In dit concrete geval zou ik SPSS gewoon opstarten via het Start menu, en dan bij File (of Bestand; het menu linksboven) naar Open gaan, en dan Data File selecteren. Dan kun je naar de lokatie browsen waar je Basis_s05261.sav hebt opgeslagen. Als je dat bestand vervolgens selecteert en in dat dialoogje op 'Open' klikt, opent SPSS het bestand voor je.

Weet je niet waar je je bestand hebt opgeslagen? Als je FireFox of WaterFox gebruikt, kun je in je browser op CTRL-J drukken. Je browser geeft dan een overzicht van de gedownloade bestanden, waarna je op Basis_s05261.sav kunt klikken met de rechtermuisknop, en "Open Containing Folder" (of het equivalent in de taal van jouw browser) kunt selecteren. Je browser opent dan een Windows Explorer window met de folder waarin Basis_s05621.sav is gedownload. Als je even kijkt welke folder dat is, kun je erheen navigeren in SPSS (je kunt het pad ook copypasten vanuit de adresbalk van Windows Explorer).

Je kunt het bestand natuurlijk ook altijd nogmaals downloaden en op de desktop opslaan; dan weet je zeker waar het staat.
door (77.8k punten)
...