Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hallo,

in beide vragen wordt gevraagd een correlatie te verbinden aan de getoonde scatterplots. Hoewel ik intuitief het goede antwoord kies kan ik de keuze met de volgende argumenten wederleggen:

In vraag 34 zouden de datapunten in de hoeken outliers kunnen zijn waardoor de correlatie net zo goed positief zou kunnen zijn.

In vraag 35 hebben beide plots een verschillende schaal waardoor de correlaties toch omgekeerd zijn als dat ze op het eerste gezicht lijken. Dan zou de vraag een instinker zijn.

Waar ga ik fout in mijn denkwijze?

Dank.
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (190 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je denkt veel te moeilijk. De vragen zijn geen instinkers en zijn puur bedoelt om te kijken of je op het oog kan zien wat ongeveer de correlatie is bij een puntenwolk.

Bij vraag 34 gaat het erom of je weet wanneer er sprake is van een positieve of negatieve correlatie. De punten lopen van links boven naar rechtsonder, dus dan is het altijd negatief (i.t.t. als ze van links onder naar rechstboven zouden lopen).

Bij vraag 35 is het gewoon hoe smaller de puntenwolk hoe hoger de correlatie. In het linker plaatje is de puntenwolk veel smaller, dus heeft deze een hogere correlatie.

Je hebt overigens helemaal gelijk dat de correlaties ook anders zouden kunnen zijn, en daarom berekenen we die ook met software i.p.v. te vertrouwen op onze ogen. Maar nogmaals de vragen zijn dus bedoelt om te kijken of je het principe snapt dat er achter zit.
door (47.3k punten)
...