Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hoi, even een vraag over H3.4. In mijn document staat een verwijzing naar de Youlearn van H3.4 mbt interval variabele. Het gaat over de leeftijd in jaren, maar waarom is dit geen ratio variabele? Er is immers wel een absoluut nulpunt in mijn optiek dan. Is het omdat je van leeftijd in jaren geen ratio kunt aangeven, in de zin van hij is 30% ouder dan Piet...maar wel hij is 2xzo oud als Piet bijv? Moet ik het zo zien? 

https://onderzoeksvragen.ou.nl/?qa=blob&qa_blobid=16833296559730739563

Dankje

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.2k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het is voor veel variabelen lastig om met 100% zekerheid te zeggen over het nu interval of ratio is. De criteria zoals gelijke afstanden en/of een absoluut nulpunt zijn niet altijd even duidelijk. Gelukkig is het voor de statistiek niet belangrijk of een variabele interval of ratio is, wel of het een continue variabele is of niet.

Leeftijd is geen ratio, omdat je niet kunt spreken van een absoluut nulpunt. Als een kind geboren wordt is die 0 jaar oud en kun je niet zeggen dat er totaal geen leeftijd is.
door (44.6k punten)
Dankje Natascha
...