Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik heb een vraag betreft factor analyse. In itemanalyse gaat het over items. In factoranalyse wordt over gegaan op variabelen, betreffen dit nu de items? En geven die items verschillende ladingen aan die componenten. Dus item/variabele 1 zegt voor 30% iets over component 1 en voor 40% over component 2 etc.? En is een component dan een subschaal?

Vriendelijke groete,

Dorien Rensma

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (390 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Beide analyses gaan over de items. Bij itemanalyse bekijk je in hoeverre een aantal items 1 onderliggend construct meten. Bij factor analyse bekijk je uit hoeveel componenten een aantal items bestaat.

Stel je hebt een extraversie vragenlijst met 15 vragen. Die vragenlijst meet 3 verschillende componenten van extraversie. Als je dan een factoranalyse zou doen wil je dat de items van die 3 componenten allemaal op een andere factor laden. Tegelijk wil je dat die items per subschaal en evt. ook totaal bij itemanalyse mooi samenhangen.
door (49.7k punten)
...