Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Wat wordt bedoeld met Variantie is covariantie van variabele met zichzelf?

Ik snap dit niet en ik vind het ook lastig te begrijpen hoe de formules in paragraaf 28.3  werken. Ik begrijp het idee van standaardiseren maar ik wil graag weten of er ergens een stap voor stap uitleg is hoe ik die formules invul van a tot z. Ik denkd at ik het beter begrijp als ik het ook zelf zou kunnen uitrekenen.

Ik hoor het graag,

Groet Linda
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.2k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
In dit gedeelte wordt uitgelegd hoe de formule van covariantie erg lijkt op die van variantie. Hoe die formule werkt werd daarboven uitgelegd. Dus als je de formule van de covariantie erbij pakt bij het voorbeeld dat is uitgewerkt in de tabel daarboven, dan zie je hoe je dit berekent.

Covariantie is hoeveel variantie twee variabelen met elkaar delen. In het voorbeeld is gekeken naar twee verschillende voorbeelden (x en y). Maar in theorie zou je ook kunnen kijken naar de covariantie van een variabele met zichzelf (x en x). In dat geval is de gedeelde variantie 100%, want het zijn twee dezelfde variabelen.

Met die zin wordt bedoeld dat dit formules voor covariantie en variantie bijna  hetzelfe zijn, alleen bij covariantie gebruik je x en y (2 verschillende variabelen) en bij variantie enkel x (dus maar 1 variabele). Dus zou je kunnen concluderen dat de formule van variantie hetzelfde is als de covariantie van de variabele met zichzelf.
door (47.3k punten)
...