Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hoi, in onderstaande tekst uit H19.5 Power, staan de deelnemers berekend. Hoe doet men dat hier? Ik begrijp niet op basis van welke gegevens men aan 85 en 112 en 138 deelnemers komt. 

https://onderzoeksvragen.ou.nl/?qa=blob&qa_blobid=5735670770939664478

kleine vraag, mbt tekst, ik neem aan dat jullie aan de 20% komen omdat er 5 categorien zijn qua indeling van de correlaties? 5 schalen zeg maar (triviaal, zwak, middelsterk, sterk en zeer sterk dus 1/5 kans = 20%)?

https://onderzoeksvragen.ou.nl/?qa=blob&qa_blobid=7789522181655001986

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.2k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Meestal bereken je power niet zelf, maar lees je dit af uit zgn. powertabellen. Deze kun je ook terugvinden in het openmens boek vanaf hoofdstuk 41.

Power is de kans op het vinden van een bepaald effect, aangenomen dat dit effect bestaat in de populatie. In deze voorbeelden wordt dus geredeneerd, stel dat er een effect van deze grootte aanwezig is in de populatie, hoeveel deelnemers heb je dan nodig om met een bepaalde mate van zekerheid dit effect te vinden.

Dit heeft niets te maken met het meetniveau van je variabelen, maar wordt puur berekend door te kijken naar de precieze correlatie (bijv. r = .30) en het percentage (bijv. power van 80%) en dan wordt gekeken hoeveel deelnemers je nodig hebt. Of je kunt ook zeggen, zoals in dit voorbeeld gebeurt, als ik maar zoveel deelnemers heb wat is dan de kans dat ik de correlatie uit de populatie vindt in mijn steekproef. In dit geval is dat dus erg laag. Die 20% staat voor 20% power.

Je kunt dit dus aflezen uit power tabellen. Het is niet nodig dit zelf te berekenen.
door (47.3k punten)
Hoi Natascha, ik ben nu H 41 ah doornemen. Maar mbt bovenstaand voorbeeld is mij nog steeds niet helder hoe ik de data van 85, 112 en 138 deelnemers kan vinden. Welke tabel moet ik hiervoor gebruiken?
...