Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Tijdens het schrijven van mijn scriptie loop ik vast bij welke statistische toets ik moet gebruiken om mijn hoofdvraag te beantwoorden. Ik wil nagaan wat het effect is van (geïmplementeerde) adviezen op de slaap

Ik heb (helaas) maar een groep (n = 48) en heb gegevens van de voor- en nameting tot mijn beschikking. In totaal zijn 18 verschillende adviezen gegeven, maar hierbij is wel de kanttekening dat in alle gevallen meer dan een advies is uitgevoerd. De adviezen zijn als losse variabelen in SPSS gezet, met daarbij 0=niet aanwezig en 1=is aanwezig. Slaap bestaat uit 5 onderdelen en deze onderdelen zijn ook als losse variabelen in SPSS gezet (bedtijd, opstatijd en tijd in bed in hh:mm:ss, slaapefficiëntie als percentage 0-100 en slaaplatentie als mm:ss.)

Wat heb ik al gedaan?

- Gecontroleerd op outliers en deze verwijderd.

- Een PCA om na te gaan of ik het aantal interventies of slaap kon verminderen. Uit de bijbehorende KMO-test komt een waarde van .41 (interventies) en .44 (slaap) wat betekent dat ik de reductie van componenten niet mag gebruiken in de analyse.

- Verschilscore van slaapefficiëntie aangemaakt tussen meting 1 en meting 2.

- De data (als ik alleen kijk naar slaapefficiëntie) voldoet aan de assumpties van ANOVA.

Ik heb de volgende vragen:

- Mag ik, ondanks de PCA, alsnog besluiten om in plaats van alle onderdelen van slaap slechts voor slaapefficiëntie te kiezen?

- Welke toets zouden jullie gebruiken? Ik heb verschillende toetsen bekeken, maar ik zie (mede door mijn beperkte SPSS skills) door de bomen het bos niet meer..

Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit zouden aanpakken. Alvast enorm bedankt!
in Methode door (120 punten)

Aub. inloggen or registreren om deze vraag te beantwoorden.

...