Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Goedemiddag,

In thema 7 worden in H31 een drietal figuren getekend die moeten uitleggen wat ruis is en wat niet. Wat in die figuren (verdelingen) wordt precies bedoeld als zijnde ruis? Het gaat om figuren 31.1 en 31.2

Groet,

Linda
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.4k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Ruis wordt bepaald door de binnengroep variantie, dus hoeveel verschil er zit binnen een bepaalde groep. En met ANOVA wil je juist aantonen dat er veel variantie zit tussen verschillende groepen. Dus hoe meer binnengroep variantie hoe meer ruis en hoe lager je F-waarde.

De figuren zijn bedoelt om het verschil tussne binnengroep en tussengroep variantie te illustreren. In Figuur 1 hebben alle groepen dezelfde binnengroep variantie (dat maakt de boogjes even breed) maar verschillende gemiddelden, terwijl in Figuur 2 alle groepen dezelfde gemiddelen maar verschillende binnengroep variantie.

Als je een verschil aan wilt tonen tussen groepen dan wil je dus graag dat je data eruit ziet als het rechtste plaatje van Figuur 1. Hier is de minste ruis aanwezig. Of je wilt graag het linker plaatje in Figuur 2, waar de minste ruis is.

Als er meer spreiding is binnen groepen dan verschil in gemiddelden tussen groepen dan zul je geen verschil vinden.
door (49.7k punten)
...