Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik vroeg me af hoe we op basis van fig. 19.3 weten dat de kans op r=−.23 16.9869% is en op r=.71 0.0177%? Ik kan de berekening hiervan nergens terug vinden. 

Moeten we die berekening ook zelf kunnen uitvoeren voor OIO? Of komt dat bij een latere module terug?

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (370 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het gaat in dit voorbeeld om de p-waarde die horen bij een bepaalde correlatie met een bepaalde N. Die bereken je niet zelf maar lees je of af uit een tabel of laat je software uitrekenen.

De figuren met steekproevenverdelingen zijn puur bedoeld ter illustratie- en geven een idee van hoe groot of klein de kans is op een bepaalde waarde onder bepaalde omstandigheden.

Dit voorbeeld is eigenlijk een vrij complexe manier van zeggen dat als er in de populatie geen verband is tussen twee variabelen dan is de kan om in een steekproef een sterke correlatie te vinden veel kleiner dan de kans om een zwakke correlatie te vinden.
door (46.9k punten)
...