Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Voor de verwerkingsopdracht 4.5.8. moet een correlatie analyse worden uitgevoerd. Het lukt mij via Jamovi om een correlatie matrix te maken en dan kom ik tot de volgende uitkomsten:

Pearson's r: 0.076 / p-value 0.326 / 95% CI upper 0.225/ 95% CI lower -0.076

Het lukt mij alleen niet op basis hiervan een samenhang vast te stellen. Hoe lees ik deze uitkomsten en kan ik daaruit een sterke of zwakke samenhang concluderen? Het lezen van het antwoord geeft mij geen duidelijkheid in hoe ik dit schema kan duiden. Kan dit nog een keer kunnen worden uitgelegd?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je leest deze uitkomst als volgt: In deze steekproef is er een correlatie van .08. Dat is dus een zwakke correlatie (zie richtlijnen interpretatie Pearson's r). De p-waarde geeft echter aan dat dit effect niet significant is (want p > .05). Dit betekent dat er waarschijnlijk geen effect is in de populatie. Het betrouwbaarheidsinterval ligt tussen de -.08 en .23. Dit betekent dat de correlatie in de populatie waarschijnlijk ligt tussen die waarden. Dat is dus niet heel nauwkeurig (het kan positief zijn, negatief of er kan zelfs helemaal geen effect zijn).
door (38.9k punten)
...