Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In het boek OpenMenS, online, hoofdstuk 41.1 Correlaties inschatten:

"Een betrouwbaarheidsinterval van .10 breed is bijvoorbeeld een interval dat loopt van .35 tot 45 bij een puntschatting van de correlatie van .40. Bij een betrouwbaarheidsinterval van .10 varieert de benodigde steekproef van ruim 1500 deelnemers, als een hele lage correlatie wordt verwacht, tot ruim 60 deelnemers, als een correlatie van bijna 1 wordt verwacht."

--> is het niet net omgekeerd: ... varieert de benodigde steekproef van 60 deelnemers, als een hele lage correlatie wordt verwacht, tot ruim 1500 deelnemers als een correlatie van bijna 1 wordt verwacht ...?

Vriendelijke groet,

Bea Vermeyen

852486041, Studiecentrum Antwerpen

in Studienet door (960 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Nee. Het is over het algemeen zo dat hoe meer deelnemers hoe sneller je een effect vindt. Echter, dat betekent dat als er in de populatie een heel sterk effect aanwezig is dat je dit al met minder deelnemers zou vinden, terwijl als het maar een klein effect is in de populatie dat je dan veel meer deelnemers nodig hebt om dit effect te kunnen vinden.
door (49.7k punten)
...