Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb in de bronnen gezien dat er vaak met verschilscores wordt gerekend. Nu heb ik een 0-meting en een nameting in een 2x2 factorieel design. Moet ik dan een factorial ANOVA doen met de verschilscore of de nameting als ik de 0-meting wil opnemen als covariaat? De uitkomsten zijn totaal verschillend en ik kan het zelf niet goed beredeneren.
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (270 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks

Als je de voormeting als covariaat wil meenemen, kun je niet de verschilscore als afhankelijke variabele invoeren. Daar zit de voormeting immers al in verwerkt. Je kunt kiezen; of je neemt de voormeting op als covariaat en neemt de nameting als afhankelijke variabele, of je neemt de verschilscore op als afhankelijke variabele. Wanneer welke aanpak beter is, is vrij genuanceerd; als je dit interessant vindt, kun je dit artikel van Gerard van Breukelen lezen: http://ferran.torres.name/download/shared/general/VanBreukelenG2006aCambios%20respecto%20a%20basal.pdf

door (77.7k punten)
...