Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In de voorbereidende vragen van het oefententamen (babydoll experiment ) wordt de vraag gesteld:  welke van de vier condities verschillen met elkaar in de mate van imitative aggression. Ik zou dan denken aan een ANOVA test  omdat "conditie"  bestaat uit 4 categorieen. maar..  In Jamovi is "conditie" één variabele en niet een "grouping" variabele. Dus ik kan de condities niet apart bekijken of met elkaar vergelijken.

Hoe kan ik deze vraag beantwoorden in Jamovi? Of denk ik verkeerd en moet ik het anders analyseren?

groetjes Gwen
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je bent op de goede weg, maar je moet nog een stapje verder. Je doet inderdaad een ANOVA om te kijken of er een effect is en vervolgens doe je posthoc toetsen om te kijken waar het effect zit. Zie ook de output in de terugkoppeling.
door (49.7k punten)
Hoi Natascha,

bedankt voor je reactie.

Mijn intentie was ook om ANOVA te doen en daarna post-hoc , alleen lukt dat niet omdat  "conditie" in de dataset een variabele met een liniaaltje is. Ik kan het niet invoeren bij anova.
Soms 'kiest' jamovi het verkeerde meetniveau. Dit kun je aanpassen door bij de data op de betreffende variabele te klikken dan verschijnt er een venster waar je het meetniveau kunt aanpassen.
Ja dat lukt!! Superfijn, bedankt voor de tip!

Thanks Natascha
...