Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hallo,

Ik ben bezig met het eindverslag en zie even door de bomen het bos niet meer! Er is ook al eens een vraag gesteld over cross-over-effecten maar toch is het nog niet heel duidelijk voor mij...

Een cross-overeffect bij manipulatie check is dus geen interactie effect. Als je bij een 2x2 ANOVA een interactie-effect hebt, dan ga je met behulp van spit-file de enkelvoudige hoofdeffecten nagaan, je kunt dan ook een grafiek gebuiken om te verduidlijken. Wat moet je dan bij de manipulatiecheck? Kan er iemand mij vertellen welke procedure dan gevolgd dient te worden of waar ik informatie hierover kan vinden?

Alvast bedankt!
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een cross-over effect is de naam voor de invloed van een manipulatie op een andere variabele dan de variabele die het doelwit van de manipulatie is. Stel je voor dat je een 2X2 design hebt, met twee manipulaties met elk twee niveau's dus. Laten we bijvoorbeeld stress manipuleren (laag en hoog), en humeur (negatief en positief). Als we onze manipulaties dan uitvoeren, en we meten vervolgens of die zijn gelukt (door ervaren stress en humeur te meten), dan kunnen we ook kijken of er cross-over effecten zijn: of de stress-manipulatie een effect heeft op humeur, en/of de humeur-manipulatie een effect of stress. Als dergelijke cross-over effecten bestaan, is de interne validiteit van ons onderzoek gesaboteerd, en kunnen we de causale conclusies die we anders hadden kunnen trekken, niet langer trekken. Een toets op cross-over effecten is dus een simpele toets op een bivariaat verband tussen de manipulatie enerzijds en een manipulatiecheck waar die manipulatie geen effect op zou moeten hebben anderzijds.
door (77.8k punten)
Bedant voor je antwoord!

Dus als ik het goed begrijp moet je, ook al zijn er cross-over-effecten, de verdere analyses (van de hypothesen) uitvoeren, ook al ga je niet veel causale verbanden kunnen verklaren enn vervolgens hier rekening mee te houden met het beschrijven van de resultaten? Lijkt me zo zinloos?

Of is het de bedoeling om dit op één of andere manier te corrigeren zodat er geen cross-over-effecten zijn.  Als dat zo is.. dan ben ik nog lang niet thuis! :-)
...