Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Beste SPSS-deskundigen,

Ik doe een scoping review (bachelorthese) waarbij ik de vraag probeer te beantwoorden of in een selectie van een 40-tal onderzoeksartikelen consistentie bestaat tussen de definitie en het gebruikte meetinstrument.

Het gaat om de definitie van een psychologisch construct waar nog weinig eenduidigheid over bestaat. Wat ik heb bedacht is om de definitie en het meetinstrument in te delen in 8 nominale categorieën. Per artikel wil ik de categorie van de definitie vergelijken met de categorie van het meetinstrument.

Mijn vraag is: welke analyse moet ik toepassen????

Zelf heb ik bedacht dat het in ieder geval moet gaan om within subject analyse. We kijken naar twee variabelen binnen het onderzoeksonderwerp (artikelen). Klopt dat?

Daarna ga ik twijfelen. Bij t-test gaat het om gemiddelden en het vergelijken van groepen dat lijkt me allemaal niet geschikt. Bij ANOVA gaat het weer om variabelen die effect van  het één op het ander meten.

Ik kan me bij voorgaande vakken geen analyse herinneren waarbij geen effect of iig variabelen waren opgenomen die iets deden met een andere variabele. Of ik heb het verdrongen ;-)

Het moet eenvoudig zijn, maar ik weet het gewoon echt niet. Waar moet ik zoeken? Ik wil graag kunnen zeggen: Bij ...% van de onderzoeken zijn definitie en meetinstrument consistent en bij ...% is dat niet.

Groet, Martine
in Methodologie door (330 punten)
opnieuw getoond door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Ik gebruik een onafhankelijkheidstoets (chi-square test of independence). :-)
door (330 punten)
...