Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb een voormeting met 2 condities N voor beide 27. Bij de nameting heb ik grote uitval vooral bij de controleconditie waardoor ik alleen nog N=14 en N=20 overhoud om een verschilscore te berekenen en waar ik een onafhankelijke t-toets voor had willen doen om te bekijken of de interventie een grotere verandering/effect heeft dan de controleconditie.

De voormeting en nameting zijn beide normaal verdeeld. G*power was minimum N=26 per conditie en daar kom ik nu onder. Met een post-hoc G*power voor de nameting zou ik slechts op 60% power komen. Daarnaast zijn de condities ook wel erg verschillend op deze manier en dus mijn uitkomsten niet echt betrouwbaar te noemen. Nu dacht ik, dan neem ik een non parametrische toets Mann-Whitney met als reden dat de G*Power zo slecht is met een parametrische toets want N zo klein. Maar bij checken G* power voor non parametrische toetsen helpt me dat niet echt verder en zou dat ook een slechte power opleveren met de N die ik heb. Hebben jullie een tip?

Mij wordt aangeraden om helemaal die hypothese niet te toetsen omdat de N te klein zou zijn. Overigens niet zozeer op de G*power gebaseerd maar omdat Field dat zou vinden N  kleiner dan 20 niet goed) maar ik vind niets in Field daarover terug behalve dat hij juist zegt dat de grootte van N niet zo zwart wit is.  Ik vind het wel een beetje cru en erg jammer om dan een hypothese te schrappen of te zeggen kan ik niet beantwoorden omdat N te klein is en ook niet iets te kunnen onderzoeken. Daarbij vind ik beide mogelijkheden, wel of niet toetsen slecht te onderbouwen. Te kleine N kan ik met G*Power onderbouwen, maar verder zijn de groepen wel normaal verdeeld.

Overigens komt er niet zoveel uit als ik een onafhankelijke t-toets of een Mann-Whitney toets doe (had ik uit interesse wel even gedraaid :-))

Dank alvast.
in Methode door (280 punten)
bewerkt door

Aub. inloggen or registreren om deze vraag te beantwoorden.

...