Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Het gaat mij vooral om het invoeren in SPSS. Je moet dan twee variabelen kiezen en invoeren in de gepaarde t-toets.

(Hypothese: Moeders voeden hun kinderen meer conformistisch op dan vaders)

De twee variabelen die je moet gebruiken zijn conformv en conformm.

Ik had bij variabele 1 in spss conformm, en bij variabele 2 conformv ingevoerd. Het antwoordmodel geeft dit precies andersom. Hierdoor geeft het antwoordmodel negatieve waarden en ik heb positieve waarden. Wel dezelfde conclusies. Heb ik het nu goed gedaan of niet?

Hoe weet je welke variabele je moet invoeren bij variabele 1 bij spss en welke bij variabele 2 in spss?

groetjes Bapke
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (130 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Kort antwoord: de volgorde maakt niet uit, mits je de juiste interpretatie aan de getallen geeft.

Lang antwoord:

Er zijn geen echte regels voor; zoals je merkt zal enkel het teken van de t-waarde omdraaien (negatief of positieve t-waarde). Het is daarom altijd belangrijk om bij een interpretatie van de t-toets ook te evalueren of de toetsresultaten de 'juiste' richting op staan. Als je verwacht dat mannen meer eten dan vrouwen, dan verwacht je dat de t-toets een teken laat zien in de juiste richting.

Het is dan ook vaak de hypothese die leidend is bij het bepalen van de eerste groep en de tweede. Aangezien groep 1 - groep 2 wordt genomen in het berekenen van de t-waarde kiest men vaak zo dat de 'meer dan'  groep in de hypothese groep 1 is, zodat men zich niet laat verwarren bij de interpretatie.

Bijvoorbeeld: hypothese is mannen eten meer boterhammen dan vrouwen (M > V). Als mannen groep 1 zijn, dan zal waarschijnlijk de t-waarde positief zijn (M > V), als de t-waarde dan negatief is dan weet ik dat M < V. Als ik per ongeluk mannen groep 2 maak, dan wordt in de formule V - M gedaan en dan betekent een negatieve t-waarde dat M > V, en een positieve t-waarde dat M < V.
door (61.8k punten)
Super! helemaal duidelijk nu! Dank je wel!
...