Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik ben bezig met de eindopdracht voor het vak cross sectioneel onderzoek. In mijn onderzoeksvraag heb ik de drie constructen: attitude, normen en gedragscontrole opgenomen. Als ik kijk in de vragenlijst van Party Panel 18.1 zou het betekenen dat ik de items 1, 3, 4, 68, 5, 6, 69, 7, 8, 70.

Zijn dit niet veel te weinig items om een gedegen antwoord te kunnen geven op mijn onderzoeksvraag?

Of moet ik alle items er in op nemen die ook vallen onder de subdeterminanten per construct? Dus voor attitude ook de subdeterminanten AttExpect en AttValue meenemen, voor normen ook de subdeterminanten NRMInjunct, NRMMTC en NRMDescr en voor gedragscontrole PBCBeliefs?

Ik hoop dat mijn vraag duidelijk is.
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Er is geen ondergrens voor hoeveel items nodig zijn om een construct te meten. Er zijn wel redenen om meer of minder items te gebruiken; bij een breed construct heb je meer items nodig; bij een meetinstrument dat e.g. vaker per dag wordt ingevuld, wil je vaak weinig items.

Het gaat bij het meten van psychologische constructen vooral om validiteit: als je meetinstrument niet valide is, dan kun de onderzoeksvraag niet beantwoorden (en erger nog, dat heb je misschien niet eens door waardoor je toch een antwoord geeft).

Als je nadenkt over de items die nodig zijn, gebruik je dus vooral theorie (wat meet elk item?) en de item-analyses en factor-analyses. Op basis daarvan bepaal je uiteindelijk welke items je samen aggregeert. Hierbij is dus geen ondergrens voor een aantal items.

Wel zijn er nadelen aan weinig items gebruiken (meer meetfout, dus meer error, dus meer deelnemers nodig). En er zijn nadelen aan veel items gebruiken (deelnemers kunnen vermoeid of geirriteerd raken en minder serieus gaan antwoorden, waardoor de validiteit daalt).
door (77.7k punten)
...