Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Goedendag, ik heb een vraag over vraag 36 uit oefententamen 1. Daar wordt gevraagd naar de vuistregels van de correlatie. Ik begrijp opzich waar de vraag op doelt, maar toch komt dit verwarrend over, omdat in het boek op p. 231 wordt aangeven dat 1. interpretatie per definitie een subjectieve aangelegenheid is en 2. gebruik van de vuistregels wordt afgeraden. Zou een derde antwoordoptie dan niet moeten zijn: "het antwoord is niet te geven op basis van de gegeven informatie"?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het leuke en lastige van onderzoek is dat er heel veel criteria en vuistregels zijn, maar dat er in de werkelijkheid weinig absoluut vaststaat en veel dus geinterpreteerd moet worden vanuit een bepaalde context, waarbij een nodige subjectiviteit komt kijken.

In onze cursussen proberen we de balans te vinden tussen het jullie aanleren van feitjes en tegelijk laten inzien dat onderzoeksresultaten interpreteren niet altijd iets absoluuts is.

Op het tentamen wordt natuurlijk vooral feitjes getoetst, zoals de vuistregels voor de interpretatie van de correlatie. Anders zouden we wel heel veel vragen hebben waarbij de antwoordoptie "dat ligt eraan" zou zijn. Cursussen die getoetst worden met een opdracht i.p.v. een tentamen hebben wel meer ruimte voor die subjectiviteit. Daarin toetsen we of je vanuit meerdere factoren kunt onderbouwen waarom iets zo is.
door (49.7k punten)
...