Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Beste docent(en) en medestudenten,

Ik ben zojuist begonnen met de ABC-huiswerkopdracht. Bij opgave twee wordt er een ANOVA gevraagd met de dichotome variabele geslacht en één (continue) afhankelijke variabele. De hypothese is gericht, dus bij een t-toets moet er dan éénzijdig getoetst worden => p-waarde moet gehalveerd worden. Ik vraag me nu af hoe dit zit bij een ANOVA met één dichotome factor en slechts één afhankelijke variabele? 'k Heb al mijn cursussen erop nageslagen (inclusief Field), maar vind dit nergens expliciet vermeld. Het maakt op zich ook niets uit voor het resultaat bij mijn gegevensbestand (p blijft ook na halvering > dan .05), maar ik zou dit eigenlijk wel graag weten.

Mijn vraag is dus: moet je de p-waarde van een One-Way ANOVA met één dichotome factor en één afhankelijk variabele (F kan dan enkel iets zeggen over de twee groepen van de factor) halveren bij een gerichte hypothese?

Is er iemand die deze vraag kan beantwoorden? Ik hoef dit niet tot in het kleinste detail te begrijpen,maar het zou wel fijn zijn als u bondig iets van uitleg zou kunnen geven, omdat ik ook wel graag (globaal) zou kunnen begrijpen waarom p al dan niet gehalveerd moet worden.

Of als ik op deze vraag ergens antwoord kan vinden, mag u mij daar altijd naar doorverwijzen.

Met dank bij voorbaat!

in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (220 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Als docenten mogen wij geen advies geven over onderdelen van de cursus waar je op wordt beoordeeld.

In jouw geval zal ik een uitzondering maken, omdat je de vraag ook dermate generiek hebt geformuleerd dat deze in het algemeen gesteld had kunnen worden. Hoewel ik begrijp en waardeer dat je potentiele beantwoorders wilt helpen door een goed overzicht te geven van de achtergrond van de vraag, zou ik je willen adviseren om bij vragen op basis van een te beoordelen opdracht, die specifieke link achterwege te laten.

Als je een gerichte hypothese hebt, moet je de p-waarde altijd door twee delen. Welke toetsingsmethode je gebruikt, maakt dan niet uit. Natuurlijk zijn er toetsingsmethoden waarmee gerichte hypothesen simpelweg niet mogelijk zijn, maar dat is een andere kwestie.

door (77.8k punten)
...