Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik haal mogelijk wat dingen door de war. Is aanname van gelijke varianties niet het zelfde als geen verschil? Als er geen verschil is hoef je toch ook geen post hoc te doen. Het lijkt mij niet te lukken om te vinden wat "gelijke varianties" precies betekent en het moet bijna wel iets anders zijn dan geen verschil...Is het mogelijk dat de steekproeven dan niet even groot zijn? Ik hoor het graag.

groet Linda
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.4k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De aanname van gelijke varianties (homoscedasticiteit) is de aanname dat als je twee populaties vergelijkt, dat ze enkel verschillen in gemiddelde scores, maar dat ze identieke varianties hebben.

Dus het patroon van spreiding rond het gemiddelde moet tussen vergeleken groepen hetzelfde zijn; het enige dat dan zou mogen varieren is de gemiddelde scores.

Er ontstaat een probleem wanneer je een 'ongebalanceerd design' hebt, dus wanneer de vergeleken groepen niet even groot zijn. Omdat variantie deels afhankelijk is van de steekproefgrootte kunnen structurele verschillen in varianties in de steekproef ontstaan die er mogelijk niet in de populatie zijn. Het oplossen hiervan is ingewikkeld, en komt met veel haken en ogen.
door (63.4k punten)
...