Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
wat te doen als Cronbach's Alpha acceptabel is maar niet alle correlaties groter dan .3 zijn? En het verwijderen van een item alleen maar leidt tot een verlaging van Cronbach's Alpha?
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Betrouwbaarheid en valditeit wordt bekeken door te kijken naar de onderlinge samenhang tussen items. Als een meetinstrument maar 1 item heeft dan is dit dus ook niet mogelijk.

Bij het bepalen van de betrouwbaarheid van de schaal die je samenstelt beslis je hoe die schaal eruit gaat zien aan de hand van verschillende criteria. Een daarvan is de hoogte van de Cronbach's Alpha, maar een andere is de onderlinge correlaties. De eerste zegt iets over de algehele samenhang de andere over de samenhang tussen 1 item en de andere items (of de gehele schaal). Beide zijn belangrijk. Hiernaast is het ook goed om inhoudelijk te kijken naar de items. Is er iets opvallends aan het item dat slecht correleert met de rest? Bijv. anders geformuleerd of een iets andere inhoud. Dat zou een reden zijn om i.c.m. de slechte correlatie te kiezen een item te verwijderen.
door (47.3k punten)
...