Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

2 leuk 1 niet-leuk

Er is bij mij wat onduidelijkheid over wat er nu onder welk kopje hoort te vallen: "verificatie validiteit en interne consistentie" versus "datascreening".

In het vragenuurtje van 7 juli (Q2) is verteld dat datascreening in het verslag de screening is van de geaggregeerde variabelen en niet op itemniveau. Ditzelfde komt terug in de mededeling op youlearn voor Q4 van 23-07:

 • validiteit en interne consistentie
  • item-level validiteit: Item-analyse: histogrammen, beschrijvingsmaten, scatterplots, item-rest correlaties etc
  • instrument-level validiteit: Factor-analyse: eigenwaarden, factorladingen etc
  • afronding validiteit: interne consistentie van elke schaal
 • daarna aggregeren
 • en dan datascreening: hier kijk je naar die verkregen datareeksen (dus je herhaalt de meeste dingen die je tijdens de item-analyse deed, maar op het niveau waar je eigenlijk in bent geinteresseerd, i.e. het geaggregeerde niveau)
Dit lijkt op het eerste gezicht duidelijk, echter hoor ik van medestudenten die dit aangehouden hebben (bij 3 verschillende beoordelaars) dat dit als fout beoordeeld is (waar ook punten voor af zijn getrokken):
 1. "Er staan aspecten bij het analyseplan van validiteit en interne consistentie die hier niet thuishoren, die horen onder datascreening"
 2. Verdelingsvormen bekijken is geen onderdeel van de verificatie van de validiteit
 3. Informatie mbt normaliteit ed horen bij datascreening. [...] Een deel van de datascreening vindt plaats in eerdere secties.
Overigens had een andere medestudent die de analyses van de losse items onder datascreening had gezet daarentegen feedback gekregen dat de volgorde in het verslag zo niet logisch was (omdat je die analyses uitvoert vóór de factoranalyse).
Vandaar nu mijn vraag om verheldering: is het ok om de item-level validiteit onder te brengen onder het kopje "validiteit en interne consistentie", of hoort die toch onder datascreening? 
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (740 punten)

Aub. inloggen or registreren om deze vraag te beantwoorden.

...