Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik wil het verschil aantonen tussen jongens en meisjes voor wat betreft de relatie tussen responsief opvoeden (onafh - interval) en empathie (afh - interval). Volgens mijn begeleider moet ik aan een ANOVA denken maar als ik in SPSS aan het stoeien ben krijg ik geen tabel waarin ik dit kan aflezen.

Zou iemand mij op weg kunnen helpen naar informatie die exact laat zien hoe dit in deze specifieke situatie moet? Ik zie door de digitale bomen het bos niet meer...
in Multivariate statistiek door (150 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Wat je wilt aantonen dat de samenhang tussen 2 variabelen anders is voor een derde variabele, dat noemen we ook wel moderatie. Dit kun je toetsen met regressie-analyse. Dan is responsief opvoeden je onafhankelijke variabele en empahtie je afhankelijke variabele. Van geslacht maak je dan een dummy variabele en die voeg je ook toe als onafhankelijke variabele. Vervolgens bereken je een interactie tussen je twee onafhankelijke variabelen. Als het effect anders is voor jongens en meisjes zou die interactie significant moeten zijn. Meer hierover kun je lezen in het hoofdstuk over moderatieanalyse: https://ou-books.gitlab.io/openmens/moderatie.html
door (49.7k punten)
geselecteerd door
Dank voor uw antwoord. Ik geef toch nog even voor de zekerheid de hypothese waar het om gaat om zeker te zijn dat ik de vraag goed heb gesteld.

"Adolescente jongens en meisjes die een responsieve opvoeding ervaren verschillen in de mate van empathie".
Een hypothese kun je altijd op verschillende manieren intepreteren en toetsen. Dat is aan jou om te bepalen op welke manier je vindt dat je het beste antwoord kan geven op je onderzoeksvragen en toetst wat je verwacht.

Het voorbeeld dat ik gaf bekijkt of het verband tussen responsieve opvoeding en empathie anders is voor jongens en meisjes. Als je letterlijk wilt kijken of je deelnemers die een responsieve opvoeding ervaren verschillen in empathie, dan moet je eerst bepalen wanneer je vindt dat dat zo is (bijv. bij een score van 5 of hoger op de schaal responsieve opvoeding). Je kunt dan die deelnemers selecteren. Vervolgens kun je inderdaad met ANOVA of een t-test kijken of jongens en meisjes verschillen op empathie.
Het is mij nu helemaal duidelijk, erg bedankt voor uw uitgebreide feedback.
...