Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Beste docent(e), 

Bij het maken van het oefententamen van de cursus Ouderenpsychologie, kwam ik de volgende vraag tegen (vraag 24):

Welke uitspraak past niet bij de sociaal-emotionele selectiviteitstheorie van Carstensen, zoals beschreven door Beier en Kanfer (2013)?

* Naarmate ik ouder word, ben ik mij meer bewust van de resterende duur van mijn loopbaan.

* Naarmate ik ouder word, zorg ik dat ik mijn vaardigheden op peil houd door trainingen te volgen

* Naarmate ik ouder word, heb ik minder interesse in promotie op het werk.

* Naarmate ik ouder word, heb ik meer behoefte aan vervullende sociale contacten met collega's.

Het juiste antwoord is: Naarmate ik ouder word, zorg ik dat ik mijn vaardigheden op peil houd door trainingen te volgen.

In de reader waar naar word verwezen, staat inderdaad het volgende: ''Socio-emotional selectivity theory posits that people transition from goals related to achievement and knowledge acquisition when they are younger to goals related to emotional fulfillment during mid-life and beyond.''

Op basis hiervan zou de tentamenvraag en het antwoord dus kloppen. Waar mijn verwarring hem inzit, is de informatie die over deze theorie word gegeven in Hoofdstuk 2: Levenslooptheorieen (Handboek Ouderenpsychologie). Hierin wordt bij punt 2 van het model (optimalisatie) beschreven: ''om de gekozen activiteit optimaal te kunnen blijven doen, kiezen ze voor gedrag met als doel om hogere niveaus van functioneren te bereiken (bijv. trainen van vaardigheden)''.

Op basis hiervan zou het antwoord dus niet kloppen. Ik begrijp dat er in de tentamenvraag word verwezen naar de reader, maar wat is er in het grote plaatje nou juist? Hoort het trainen van vaardigheden nou wel of niet bij deze theorie? 

Deze tegengestelde informatie lijkt mij erg verwarrend - overigens vind ik het ook een beetje flauw om er een tentamenvraag over te stellen wanneer de cursusinhoud zichzelf tegenspreekt. Dat zal vast niet expres zijn gedaan, maar een vervangende vraag of antwoordoptie zou wel aardiger zijn. 

Ik ben erg benieuwd hoe u deze zichzelf tegensprekende informatie beoordeeld en of u ook vind dat deze oefententamenvraag verwarrend is gezien de tentamenstof.

Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groet, 

Tiffany Gritzalis

in (Digitale) werkboeken door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dit is een vraag en antwoord forum voor de onderzoekspractica, dat betekent alle methoden en statistiek cursussen. Vragen over overige cursussen kun je stellen op de door die cursus gekozen manier, dus meestal de betreffende youlearn omgeving of mailen naar de examinator.
door (44.6k punten)
...