Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 1 niet-leuk

Hallo,

Naar aanleiding van de reader heb ik een tweetal vragen, namelijk:

Meerdere afhankelijke variabelen
1. In de introductie van de reader staat: "In deze cursus bestuderen we modellen met één afhankelijke variabele. Zulke univariate modellen geven het mechanisme aan om de scores op de afhankelijke variabele te verklaren. De cursus borduurt voort op de kennis die is opgedaan in de voorafgaande onderzoekspractica en bereidt u voor op de bachelorthesis."

Echter, ben ik bezig met oefenopdracht 6.1 die voorbereidt op de eindopdracht. Daarin staat het volgende: “Volgens de veronderstellingen in dit onderzoek zijn tevredenheid over de relatie, stress en algemeen geluksgevoel de afhankelijke variabelen.”
Ik snap niet zo goed waarom in de aanloop naar de eindopdracht er opeens wordt gesproken over meerdere afhankelijke variabelen, terwijl de cursus letterlijk aangeeft dat er wordt gewerkt met één afhankelijke variabele.

REML vs ML
2. Er wordt in Thema 5 gewerkt met ML in plaats van REML. In Thema 4 en Thema 6 wordt er weer gewerkt met REML. Waarom wordt in Thema 5 niet gewerkt met REML en wat is de reden daarvan; het wordt namelijk niet uitgelegd in de Thema's en komt out of the blue.

Met vr groet

in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (200 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Beste student,

Het gaat om een model waarbij verschillende afh vars kunnen worden opgenomen. In elk model is slechts één afh var.

In Field kun je iets vinden over de verschillen tussen ML en REML. p. 835 (2013) of anders p. p.958 (2018).

MvG, Rolf
door (13.0k punten)
...