Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Voor mijn onderzoek vanuit PartyPanel 15.1 onderzoek ik in hoeverre de intentie voor het gebruik van een hoge dosis MDMA te verklaren is vanuit de verwachtingen en evaluaties.

Bij het beschrijven van de meetinstrumenten loop ik vast, ik twijfel nu namelijk of Beliefs geen formatief meetmodel is en ik dus geen factoranalyse zou kunnen doen.
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Als je vindt dat het meetinstrument van Beliefs een formatief meetmodel heeft, dan zou je inderdaad geen zinvolle factoranalyse kunnen doen. (Of eigenlijk kan je hem wel doen, maar de vraag is wat de uitkomsten dan precies betekenen omdat je niet aan de assumpties voor de onderliggende correlatiestructuur voldoet.)

Tegelijk moet je wel een factoranalyse uitvoeren, want dat is simpelweg één van de vereisten voor het eindverslag cross-sectioneel onderzoek. Een pragmatische oplossing is om deze dan ook alsnog uit te voeren (ondanks het veronderstelde formatieve meetmodel); voorwaarde hierbij is dan wel dat je er een kanttekening bij maakt in je analayseplan, en er in de discussie dieper op ingaan.

(Meer in het algemeen kan je stellen dat geen enkel onderzoek perfect is, dat er altijd wel haken en ogen aan kleven. Daar is jammer maar vaak niets aan te doen. Hierbij is belangrijk om hier vooral transparant en zelf-kritisch over te zijn. Dit kan je doen door zelf de beperkingen van je eigen onderzoek aan te stippen, én - als het kan - uit te leggen wat de impact daarvan is voor de interpretatie van je resultaten, én - als je daar een oplossing voor weet - hoe dat in toekomstig onderzoek beter aangepakt zou kunnen worden.)
door (3.5k punten)
bewerkt door
Dankjewel voor het heldere antwoord!
...